joi, 18 iunie 2009

Istanbul in Blue









Nu este ciudat sa fi la 1 ora de zbor de unul dintre cele mai fascinante orase din lume si sa-ti trebuiasca zeci de ani pana ajungi sa-l vizitezi? Ei bine da. Mi-au trebuit aproape 20 de ani pentru a ajunge in Istanbul. Motivele pentru care am tot ezitat: renumele prost pe care il au unele dintre copaniile turcesti, marfa de calitate indoilenica care a inundat Romania dupa 1989, povestile unora si altora, etc.
In sfarsit saptamana trecuta am reusit sa vad Istanbulul!!!. Este mult spus sa-l vad, mai corect ar fi sa pot vedea "obiectivele de japonezi".
Desi speram sa ajung f repede la hotel mai intai a trebuit sa pierd 1 ora in aeroport cu formalitatile.
Plateste viza 15 euro de persoana, stai la coada pentru a trece de punctul de control si tot asa. Dupa toate formalitatile ne-am grabit spre zona de bagaje. Evident ajunsesera de mult si zaceau pe jos pe langa banda. Bun asa, bine ca le-am gasit
Ne grabim spre taxi. In drum ne agata un cetatean " vreti un taxi" ne intreaba el intr-o engleza bunicica. Ii raspundem firesc: Da.
- Va dau eu un un personal shuttle singuri in masina.
- Cat costa, il intreb
- 75 euro, este un pret oficial sub cel al taxiurilor
- Bine, hai da-ne masina

Ne ia omul 75 de euro, ne da o chitanta care evident nu avea nicio valoare si mergem spre locul minune de unde trebuia sa ne ia masina.
Vine un Ford Focus curatel cu un sofer civilizat, ne urcam si mergem spre hotel.
Pe drum sun un prieten turc, pentru ca framanta costul.
- Prietene, ii spun lui Ishan un turc cum nu sunt multi, cat costa la voi un drum de la aeroport la hotel.
- 45 de euro zice.
- Foarte tare ii zic, nici nu am ajuns bine si am si furat-o.

In fine dupa un drum de 1 ora am ajuns la hotel. Conrad Hotel ii spune si este amplasat in Besiktas pe malul Bosforului. Acum ca sa zic asa desi nu ma plateste nimeni o sa va zic cate ceva despre hote.
Amplasat in varful unui deal si facand parte din lantul Hilton, Conrad Hotel este unul dintre cele mai apreciate hoteluri din Istanbul. Aproape toate camerele au vedere spre Bosfor, iar nivelul de dotare ale lor sunt cam nivelul unui hotel de 4 stele in Occident. Apropo este situat in zona Europeana a orasului (Rumeli):)
La intrarea in hotel esti scanat ca la aeroport, am inteles ca de 1 an de zile aceasta procedura este obligatorie iar personalul este f amabil.
Evident dupa ce ne-am luat camera in primire, ne-am echipat de plimbare si go in Constantinopole.
Ce trebuie vazut in Istanbul?

1. Dolmabahce Palace (Sarayi)
Construit in sec 17 de catre Garabet si Nikogos Baylan, cuprinde 285 de camere, 44 de saloane, 68 de toalete, 6 bai turcesti
Palatul se intantinde pe malul Bosforului pe o suprafata de 4454mp

2. Moschea Albastra
Cu cele 6 minarete este una dintre cele mai frumoase constructii ale lumii, construita in anul 1609 vis a vis de Sf. Sofia sau Hagia Sofia.

3. Hagia Sofia
Construita de catre Justiniant intre anii 532-537 este un exemplu de convietuire a crestinismului su religia musulmana, o adevarata capodopera arhitectonica.

4. Basilica Cistern
Din timpul bizantului constructia cuprinde 336 de coloane cu inaltimi de peste 9 m, era rezervorul de apa al orasului.

5. Palatul Topkapi
Construit intre anii 1461 - 1468 de catre sultanul Mehmed Cuceritorul, absolut impresionant
PS daca aveti timp merita sa vedeti sabia lui Stefan cel Mare.

6. Marele Bazar
"Romania geaca di pele"

7. Cornul de Aur

8.Turnul din Galata

9. Reina
Cel mai faimos club din Istanbul. Atentie va trebuie rezervare sa puteti ocupa o masa.

10. Turnul Galatei.

Am incercat sa ma opresc la 10 obiective ce pot fi atinse intr-o vizita de 3-4 zile, dar Istanbulul iti ofera surprize la orice colt de strada.
Oricum pentru mine Istanbulul a fost o experienta de neuitat, unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii.